Ga naar home van zeilschip huren grote groep IJsselmeer ook Sail 2015
Home
Het schip Umoja
Feestjes
Trouwen aan boord
Vergaderen
Vaargebied
Prijzen
Contact
Veelgestelde vragen
Voorwaarden

Veel gestelde vragen

Heb ik zeilervaring nodig om mee te kunnen varen?

Zeilervaring is niet nodig bij ons. De deskundige bemanning leert u graag de fijne kneepjes van het zeilen. Uw hulp bij het hijsen en strijken van de [zeilen is echter onontbeerlijk, omdat veel aan boord afhankelijk is van spierkracht. Daarom zal tijdens het zeilen de bemanning af en toe een beroep op u kunnen doen. Natuurlijk is lang niet iedereen hierbij nodig. En er blijft genoeg tijd over om lekker te ontspannen en optimaal te genieten van de vaartocht.

Is er gevaar voor zeeziekte op de ‘Umoja’?

In de praktijk blijkt zeeziekte bij ons maar heel weinig voor te komen. Het vaargebied is op het zuidelijk deel van het IJsselmeer, wat redelijk in de luwte ligt doordat de wind overwegend uit het zuidwesten komt. De golven hebben daardoor nog geen gelegenheid gehad om zich op te bouwen.

Daarnaast is de ‘Umoja’ een breed en erg stabiel schip. De kans op zeeziekte is sowieso minder aanwezig op een zeilschip, doordat de winddruk zorgt voor tegendruk.

Mocht u toch bang zijn voor zeeziekte, dan is het belangrijk om bezig te blijven, door bijvoorbeeld een goed gesprek of het helpen sturen van het schip. Zorg dat u normaal gegeten hebt en blijf tijdens de reis ook regelmatig eten. Frisse lucht en zicht op de horizon zijn goede remedies, blijf dus niet binnen.

Hoe is het gesteld met de veiligheid op de ‘Umoja’?

De ‘Umoja’ wordt jaarlijks gekeurd door de scheepvaartinspectie. De eisen zijn streng, maar ze doorstaat elk jaar de keuring met glans. Bij de bouw van het schip is extra rekening gehouden met veiligheid. Zo kunt u overal op het dek veilig rondlopen, zonder dat u bang hoeft te zijn overboord geslagen te worden. Er zijn voldoende reddingsvlotten en voor iedereen (inclusief kinderen) is een goed zwemvest aanwezig. Daarnaast is het schip rondom voorzien van stevige relingen. In elke ruimte in het schip is een uitgang direct naar buiten. Zo kunt u er altijd uit als er een noodgeval mocht zijn.

Welke kleding moet ik meenemen?

Omdat op het water het weer snel om kan slaan, is het verstandig om hier op voorbereid te zijn.

Het is verstandig om regenkleding (incl. broek) mee te nemen, daarnaast een muts of zonnehoed en zonnebril. Stevige schoenen zijn gewenst. Het schip is niet geschikt voor naaldhakken of gladde schoenen. Op het water is de gevoelstemperatuur meestal wat lager. Een warme trui is dan geen overbodige luxe. Bij mooi weer kunt u zwemkleding meenemen.

Kunnen wij de vaarroute vooraf zelf bepalen?

In overleg met de schipper is een heleboel mogelijk. Natuurlijk zijn wij altijd afhankelijk van het weer. In principe proberen wij altijd aan uw wensen tegemoet te komen. Het kan dan soms wel voorkomen dat als we aan een tijdschema gebonden zijn en de wind staat ongunstig, we een gedeelte van de tocht op de motor af moeten leggen. In principe bepaalt u samen met de schipper aan het begin van de vaartocht de definitieve bestemming.

Wordt er bij storm en harde wind gevaren?

In principe proberen wij zoveel mogelijk uit te varen. Bij windkracht 6 is zeilen geen probleem. Bij hardere wind is het afhankelijk van de situatie en de verwachtingen. We houden altijd goed de weerswaarschuwingen via het marifoonkanaal in de gaten.

Veiligheid staat bij ons echter altijd voorop.

U kunt uiteraard bij het boeken een stormverzekering afsluiten.

Is het schip toegankelijk voor mindervalide passagiers?

Ons schip is niet speciaal aangepast voor mindervalide passagiers. Dat is door de authentieke bouw niet mogelijk. De meeste mindervalide gasten kunnen echter zonder probleem deelnemen aan een zeiltocht bij ons aan boord, mede door de zeer ruime dekken. In principe is een passagier met rolstoel bij ons welkom. Neemt u vrijblijvend contact op met ons.

Met vrienden een dag zeilen wordt gegarandeerd een groot succes bij ons aan boord!

Zeilschip ‘Umoja’